HOME      MAINE COON      POEZEN      KATERS      KITTENS      PLANNING      CONTACT

 


Scroll of klik naar de volgende onderwerpen:

Maine Coon: de zachtaardige reus - De geschiedenis van de Maine Coon - Tentoonstellingen en shows - Het karakter van de Maine Coon - Het uiterlijk van de Maine Coon - Verzorging van de Maine Coon

Maine Coon: de zachtaardige reus.

De Maine Coon is momenteel één van de populairste raskatten in Nederland. Het is de grootste gedomesticeerde huiskat wiens verleden in een mysterie is gehuld. Ondanks zijn woeste uiterlijk is het een lieve, aanhankelijke kat die graag bij mensen in de buurt is. Lees meer over dit prachtige ras in deze Maine Coon special: over de geschiedenis, het karakter, het uiterlijk en de verzorging.

De geschiedenis van de Maine Coon

De oorsprong van dit ras is terug te leiden naar de staat Maine in Noord-Amerika, met zijn korte zomers, koude winters met dikke pakken sneeuw en zijn ruige klimaat. Over het verleden van de Maine Coon doen vele verhalen de ronde. Concrete bewijzen zijn er echter niet en zo zal de oorsprong van de enige natuurlijke halflanghaar kat van Noord Amerika, altijd in mysterie gesluierd blijven. Geïnteresseerd in de legenden? Klik hier!

Tentoonstellingen en Shows

Lang voordat de bekende kattententoonstellingen ontstonden (rond 1830), organiseerden de bewoners van Maine al festivals en markten. Niet zelden werden daar ook de Maine Coon katten gesignaleerd. De festivals groeide rond 1860 uit tot diverse wedstrijden waaronder schoonheidswedstrijden tussen de 'Coons', zoals het ras toen genoemd werd. In 1870 wordt de Maine Coon als ras erkend op de grotere kattenshows. De Maine Coon was een geliefde kat op deze wedstrijden. Met het populairder worden van de tentoonstellingen groeide ook de belangstelling naar de uitheemse Europese kattensoorten. Na de benoeming van een Maine Coon als beste op de show (BIS) in 1911 verdween de Maine Coon langzaam weer naar de achtergrond. Bewonderaars van het ras brachten de Maine Coon rond 1970 weer terug op het toneel. Het ras is op dit moment één van de populairste rassen in Nederland.

Het karakter van de Maine Coon

De Maine Coon staat bekend om zijn grote aanpassingsvermogen qua leefomgeving; hij kan op een appartement wonen maar ook intens genieten van de buitenlucht. De Maine Coon kan het prima vinden met katten en honden, en is snel gewend aan nieuwe huisgenootjes.

Ze zijn altijd goedgehumeurd en worden vaak omschreven als de clown onder de katten met hun gekke capriolen en streken. Ze vermaken zich uren met de kleinste vliegjes of papieren propjes. Maine Coons kunnen de, op het eerste gezicht, meest onmogelijke houdingen aannemen om te gaan slapen, je vindt ze dan ook vaak slapend op hun rug.

Onder het wilde, indrukwekkende uiterlijk schuilt een zachtaardig karakter, dat niet opdringerig is maar wel geniet van menselijke aandacht. Ze blijven speels tot op hoge leeftijd en vergeten hierbij af en toe hun grootte. Ze liggen niet vaak op schoot maar blijven wel altijd dicht in de buurt.

Het zijn intelligente katten die een grote interesse hebben in hun omgeving, zelfs tot op het nieuwsgierige af. De meeste Maine Coons vinden stromend water geweldig en zijn zelfs niet vies van een regenbui. Typische eigenschappen van Maine Coons zijn het 'babbelen' tegen hun baasjes en het eten met hun voorpootjes; ze scheppen als het ware het eten uit het bakje.

De meeste mensen zijn verbaasd als ze voor het eerst het zachte stemgeluid van een Maine Coon horen, je zou een heel ander geluid verwachten als je kijkt naar het formaat en uiterlijk van de kat. Van de meeste Maine Coon houders zul je horen dat als ze eenmaal een Maine Coon in huis hebben (gehad) ze niets anders meer willen, er wordt gekscherend gepraat over 'het coon-virus'.

Het uiterlijk van de Maine Coon

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras en heeft een natuurlijk uiterlijk. Ze hebben een losstaande halflangharige vacht met weinig ondervacht. Ze hebben hoge, gespierde poten en een volle lange staart.

De staart wordt door de Maine Coon gebruikt in tijden van kou door deze om zich heen te draperen en erop te gaan liggen. Zo worden de oren en de poten warm gehouden. De staart behoort dan ook minimaal dezelfde lengte te hebben als het lichaam. De kop is breed met een vierkante snuit; in de neus zit een knik (in tegenstelling tot de Noorse boskat waar de neus recht behoort te zijn). De oren zijn groot met haarpluizen en boven op de oren zitten pluimen (lynxtips).

Vaak heeft de Maine Coon een grote dikke kraag, terwijl op de kop het haar kort is evenals op de schouders en poten. Op de flanken en rug is het haar langer; de buik en broek is dicht en lang behaard. Ondanks dat er over het gewicht en de grootte vaak overdreven wordt is de Maine Coon een zware, grote kat; een poes weegt tussen de 5-7 kilo en een gezonde kater kan tot 9 kilo worden. Ze bereiken hun uiteindelijke gewicht, grootte en vacht pas als zij 3 à 4 jaar oud zijn.

Hoewel de browntabby (de oorspronkelijke kleur), eventueel met wit het meest populair is, mogen alle kleuren en patronen voorkomen, behalve colourpoint en de kleuren lilac, chocolate, cinnamon en fawn. De structuur van de vacht is sterk afhankelijk van de kleur en patroon van de vacht. Zo is de een zacht en pluizig en de ander stug of vettig.

De volgende patronen komen voor: gemarmerd (classic of blotched) en gestreept (ook wel mackerel genoemd) en daarnaast natuurlijk effen.

Verzorging van de Maine Coon

Door de langharige vacht verwacht je veel onderhoud te hebben aan de Maine Coon maar niets is minder waar. De vacht heeft geen speciale verzorging nodig dan eens in de week te kammen. De vacht is waterafstotend en zorgt ervoor dat de kat is beschermd tegen kou, regen en sneeuw. Dit 'vettige' laagje zorgt er ook voor dat de vacht niet snel klit. Als je niet wilt showen met je Maine Coon is het ook niet nodig om hem te wassen.

Tijdens de rui kun je de kat helpen de haren kwijt te raken door met een grove kam 2 keer per week te kammen. Voor de staart van de Maine Coon zijn er speciale roltand kammen; deze zijn wat milder en zorgen ervoor dat de staart mooi vol blijft en de haren niet beschadigd.

Geef als hoofdvoer droge brokken van een premium merk. Brokken zorgen ervoor dat de tanden en tandvlees in een goede conditie blijven. Er zijn speciale brokken op de markt voor de Maine Coon, maar je kunt ook denken aan voedsel speciaal voor een mooie vacht, sterke botten of een gevoelige maag. Zorg altijd dat er vers water staat, al zul je merken dat een Maine Coon liever uit een stromende kraan drinkt.
FOTOGALLERIJ      GASTENBOEK      LINKS